Kdo má uši, slyš.

Příčiny pádu Římské říše

3. 4. 2014 12:00

Převzato:

Hodnocení příčin pádu tak velké a kdysi mocné říše E.Gibbonem z roku 1775.

Zamysli se a srovnej s dnešní dobou.

POJDTE SE PODÍVAT jak Edward Gibbon v roce 1775 popsal jaká bude DNEŠNÍ DOBA. Neskutečné .. ZÁNIK EUROATLANTSKÉ CIVILIZACE - Čti pozorně ..

1. Valná většina obyvatel preferuje zábavu před prací.

2. Tradiční role otců jako živitelů rodiny je zpochybňována, množí se rozvrácené vztahy a svobodně žijíci matky bez otců.

3. Senioři jsou zanedbávání. Lidé pečuji o domácí mazlíčky více než o svoje staré rodiče.

4. Literatura a umění se stávají bezduchým. vytváří se planá zábava za každou cenu. Takzvaná umělecká díla jsou ošklivá, nevkusná, nic neříkající, ale přesto za ně bohatí zaplatí horentní sumy.

5. Čestná vojenská služba vlasti je odmítána, zpochybňována, vysmívána a posléze zákonem zrušena. Armádu tvoří nájemní žoldneři.

6. Lidé pilně pracující jsou zesměšňováni a jako vzor se staví prázdní pokrytci, populisté, pochybní umělci a takzvané celebrity.

7. Daňové zatížení obyvatelstva stále roste a stát přerozděluje neúměrně vysoké částky. Lidé se nebojí nepracovat, protože stát se o ně vždy nějak postará.

8. Úroveň vzdělání rapidně klesá.

9. Státní dluh roste do nikdy nesplatitelné výše.

10. Přestává se vyrábět a pěstovat, protože výroba doma je moc drahá a potraviny a výrobky se dovážejí ze satelitních zemí.

11. Kdo se dostal do pozice, kde může ze státního krást, většinou tak činí. Postižitelnost těchto zločinů je velmi malá.

12. Početí a výchova dětí je vnímáno jako obtěžující a dětí se rodí stále méně.

13. Léty osvědčené mechanizmy, chránící poctivé před podvodníky, náhle selhávají.

14. Veřejné funkce se stávají předmětem kořisti zisku. udělují se za úplatky, a kdo je získal, chce z nich kořistit, aby se mu vložený úplatek několikanásobně vrátil.

15. Staletími předků prověřené hodnoty - jako je čest, smysl pro povinnost, zodpovědnost, nadšení pro práci, pro dobročinnost, zápal pro věci veřejné, jsou vysmívány a zesměšňovány.

16. Šíří se cynismus.

17. Šíří se plýtvání, nestřídmost, znevažování znalostí, dovednosti a poctivé práce.

18. Do země přichází velké množství cizinců.

19. Politikové nadbíhají iluze, která si vynucuje zábavu a státní podpory (chléb a hry)

20. Občané stále na všechno nadávají.

 

Tolik Edward Gibbon v roce 1775 o pádu Říše Římské.

Zobrazeno 2255×

Komentáře

Galaxy

A vojesnká služba? Proč? Proto, abychom vraždili někde v na východě ukrajince či muslimy? Ne děkuji, já bych klidně bojoval i bez výcviku...ale ne za EU, jenom za Česko.

Galaxy

Staletími předků prověřené hodnoty - jako je čest, smysl pro povinnost, zodpovědnost, nadšení pro práci, pro dobročinnost, zápal pro věci veřejné, jsou vysmívány a zesměšňovány. A to jste zase viděla kde? Myslím, že čest rozhodně není nikomu proti srsti.

Galaxy

Je tu celkem slušný rozdíl mezi Severoatlantickou civilizací a Římem. Hlavně ten, že žádná Severoatlnatkantická civilizace neexistuje.My nejsme 1 mocné Impérium, a stím že se tohle všechno rozpadne zpátky na člennské země jsme se už smířili a vítáme to s otevřenou náručí. Řím si neomohl dekadenci anebo rozpad armády dovolit...my ano. Už ji dávno nepotřebujeme. Nejsem spokojený s moderní dobou, ale jestli si myslíte, že tohle povede k nějakému pádu, tak si nalháváte. Kennedy a Abrhama Lincoln taky zemřeli pomocí kulky...ale, jejich pád byl úplně jiný.
Některé možnosti jako malá porodnost a neevropští cizinci ( ikdyž jsem sám z cizinec z Ukrajiny) jsou velký problém, ale jinak.....

Cynismus tu byl vždy, lidé si také vždycky stěžovali atd.

Galaxy

A jestli si mylíte že dnešní literatura nebo umění je špatné, tak vás musím probudit. Ano, je tu hodně konzumní literautry ...a hodně dobré konzumní literatury. Od vědecké po fikci. Člověk se musí naučit hledat. Např, v literatuře Terry Pratchetta, hlavně zábávného autora se dá najít více moudra než v kdejaké české klasiky. A co je špatného na zábavě? A dokonce i dětské seriály jsou čím dál lepší. Vypněte svým dětem Disney, a pustte jim radši Avatara: Poslední váldce větru, animovaný seriál:)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz