Kdo má uši, slyš.

Boží stvoření - inteligentní rostliny

15. 2. 2014 15:58
Rubrika: Nezařazené

Ohromně zajímavé video, přepsáno do tohoto článku... Téměř neuvěřitelné.... Bůh je dobrý a stejně tak i jeho stvoření je fantastické!

 

Mohou rostliny myslet?

Když na Zemi máme přes 300 000 rostlinných druhů, nepochybně musí mít vysoce vyvinuté smysly, aby zůstaly na živu a prospívaly. Ale zatímco některé jejich rysy mohou být podobné chuti, zraku, hmatu a pachu lidí, byli jste někdy zvědaví na to, jestli mohou rostliny myslet?

Na zemi je hromadící se masa rostlin 1000 krát větší, než ta zvířecí. Ale tyto rostliny nejsou mobilní a nemohou se ve svém prostředí pohybovat; což, jak se zdá, je docela velká evoluční nevýhoda. To rostliny donutilo se přizpůsobit úžasnými způsoby, které jsou ovšem často pouhým okem neviditelné.

Cítíte něco zábavného? Rostliny také – a na tyto chemii ve vzduchu reagují. Např. když ovoce začne dozrávat, vydávají chemikálii zvanou etylen. A když sousedící ovoce tento feromon ucítí, dozrávají rychleji, takže všechno ovoce nakonec dozrává současně.

Rostliny také vydává pach, který přitahuje hmyz, aby rozprostřeli svůj pyl. Konkrétně – na úžasných masožravých rostlinách rostou malinké chloupky, vydává teplo a voní jako hnijící maso, aby tak napodobily mrtvé tělo. To proto, aby přitáhly mouchy a brouky jako opylovače.

Na druhou stranu, když je rostlina napadena hmyzem nebo nemocí, ví to. Když jsou stromy akátu spásány zvířaty, rychle reagují vytvořením chemikálie, která se nazývá tanin (kyselina tříslová), která jejich listy ponechává nepříliš chutnou a těžce stravitelnou. Některé dokonce vydávají dostatek toxinů, že zvíře mohou i zabít.

Možná ještě zajímavější jsou některé druhy kukuřice a bavlníku, které když jsou pojídány housenkami, vydávají d vzduchu chemikálii, která přitahuje parazitní vosy, které přiletí a hmyz ihned usmrtí. Na určitém stupni tedy komunikují s vosami.

 

Aby toho nebylo málo, dokonce i zvuková nahrávka housenek, které požírají listy, spustí tuto odezvu. Bez jakéhokoliv doteku, rostliny reagují, jakoby mohly slyšet.

Také ve větším měřítku rostliny spolupracují. Síť podzemních hub mohou spojit kořeny stromů, aby si tak mohli vyměnit výživu a informace. Při použití radioaktivních izotopů vědci zjistili, že stromy sdílejí vodu a výživu s těmi, kteří to potřebují. Velké stromy vyživují ty menší, zastíněné dokud nejsou dostatečně vysoké, aby získaly sluneční světlo a stromy, které po celý rok neopadávají, sdílejí výživu s těmi, které v zimě opadaly – aby jim toto období pomohly překonat. Což se jim vrátí v letních měsících, kdy se vymění. Někteří vědci toto nazývají „široká dřevěná síť (wood-wide web)“.

Snad nejvíce šokující skutečnost je, že některé rostliny mají dokonce i paměť. Rostlina citlivka stydlivá (Mimosa Pudica) je ta, která se sevře, když se jí dotknete. Tento reflex má odstrašit hmyz, který na ni přistává. V pokusu na těchto reflexech si vědci všimli, že když ji pustili z výšky 15cm, sevřela se, než dopadla na zem. To není tolik překvapivé. Ale když ji takto opakovaně upustili asi 4-5 krát, některé listy se přestaly zavírat, jakoby si uvědomily, že tento podnět není škodlivý. Pokud s nimi namísto toho někdo zatřepal, zavřely se, ale kdykoliv byly hozeny z té samé výšky, zůstaly otevřené. Tento efekt trval po týdny – rostliny si to pamatovaly.

Samozřejmě, že rostliny nemají mozek, nebo jiné buňky a orgány, které pro inteligenci považujeme za důležité. Mozky a neurony jsou nenahraditelné, ale rostliny nejsou mobilní a častou jsou napadány, takže musí být schopné přežít i když je nějaká jejich část spasena, nebo zničena. Mozek by tady prostě nefungoval. Ale pokud měříme inteligenci nebo přemýšlení jako schopnost řešit problémy, spolupracovat s prostředím a to dokonce i ve skupinách, pak jsou rostliny neuvěřitelné chytré. Je to něco, nad čím můžeme příště při chroupání brokolice přemýšlet!

Další zajímavosti:

- Rostliny produkují kofein! Vědci potvrdili, že rostliny vyrábí kofein, aby navnadily hmyz! Stejně jako i lidé jsou přitahování dobrou kávou :)

- Rostliny „slyší“ vodu! Když je v blízkosti potrubí s vodou, jsou schopny omotat své kořeny kolem této trubky a vysát nějakou tu vodu pro sebe. Znamená to, že rostliny slyší vodu, jak tímto potrubím protéká, nebo když je vyschlá.

- Mnoho léků se vyrábí díky poznání struktury rostlin, jako např. aspirin.

- Rostliny mají přátele i nepřátele. V jejich kořenovém systému si budou předávat výživu – podle příbuzného druhu, když se o tu samou výživu bude snažit konkurenční druh rostliny, budou spolu soupeřit.

 

Máte i vy nějaké zajímavé zkušenoti s rotlinkami?

 Další video k shlédnutí... zkuste třeba tohle!

Zobrazeno 1783×

Komentáře

Cehak

No, například taková mrkev. Nejdřív sem ji oškrábal, pak dusil pod vodou, potom sem ji hodil na kus prkna a pěkně pomalu jsem ji začal krájet. Potom skončila v polévce. Ani nepípla... byla statečná ta mrkev !

climax

Určitě byla ráda, že posloužila.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz